Nikola Pavešić

nikola_bwprof. dr. Nikola Pavešić
redni profesor, upokojen

Laboratorij za umetno zaznavanje, sisteme in kibernetiko (LUKS)
Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani
Tržaška cesta 25
SI-1000 Ljubljana, Slovenija

 

Tel.: +386 1 4768 839
Fax.: +386 1 4768 316
E-mail: nikola(dot)pavesic(at)fe(dot).uni-lj(dot)si


Izobrazba

Diploma (1970) – Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani
Magisterij (1973) – Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani
Doktorat (1976) – Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani


Raziskovalna področja

  • računalniški vid
  • razpoznavanje vzorcev
  • govorne tehnologije
  • biometrija
  • teorija informacij

Članstva

  • IEEE (doživljenski član)
  • Elektrotehniške zveze Slovenije (zaslužni član)
  • International Association of Pattern Recognition – IAPR
  • Slovensko društvo za razpoznavanje vzorcev (Ustanovitelj in prvi predsednik)
  • Slovensko društvo za medicinsko in biološko tehniko

Kratek življenjepis

Nikola Pavešić je bil rojen 7. decembra 1946. leta na Reki. Leta 1965 je maturiral na naravoslovno-matematičnem oddelku II. Gimnazije na Reki. Leta 1965 se je vpisal na Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Na oddelku za elektroniko je diplomiral 20. maja 1970. Na isti fakulteti je vpisal tudi magistrski študij in ga v aprilu 1973. leta zaključil z magistrskim delom: “Razpoznavanje tipkanih črk z uporabo dvodimenzionalnih prilagojenih filtrov”. Za magistrsko delo je leta 1974 prejel nagrado “Mario Osana”. V juniju 1976 je obranil doktorsko disertacijo z naslovom: “Kodiranje informacij za razpoznavalne sisteme” in dosegel stopnjo doktorja elektrotehniških znanosti. Za to delo je prejel leta 1976 nagrado “Vratislava Bedjaniča”.
Leta 1982 je prejel skupinsko nagrado Sklada Borisa Kidriča za delo “Mikroprocesorski analizator EKG signalov”, leta 1996 Vidmarjevo nagrado za pedagoško delo na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in leta 2006 priznanje Zlati znak Univerze v Mariboru.

Marca leta 1970 se je redno zaposlil na Fakulteti za elektrotehniko, kjer je bil do leta 2014 redni profesor in predstojnik Laboratorija za umetno zaznavanje, sisteme in kibernetiko.

Področje njegovega znanstveno raziskovalnega dela zajema predvsem razpoznavanje vzorcev, obdelavo slik, razpoznavanje in razumevanje govora in teorijo o informacijah. Iz teh področij je kot avtor ali soavtor objavil več kot 150 člankov in referatov ter 4 knjige.

Dr. Nikola Pavešić je član: The Institute of Electrical and Electronic Engineers, Elektrotehniške zveze Slovenije (zaslužni član), Slovenskega društva za razpoznavanje vzorcev (prvi predsednik) in Slovenskega društva za medicinsko in biološko tehniko. Član je tudi več uredniških odborov tehniških časopisov.