Simon Dobrišek

simond_smizr. prof. dr. Simon Dobrišek, univ. dipl. inž. el.
Izredni profesor

Laboratorij za umetno zaznavanje, sisteme in kibernetiko (LUKS)
Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani
Tržaška cesta 25
Si-1000 Ljubljana, Slovenia

Tel.: +386 1 4768 839
Fax.: +386 1 4768 316
E-pošta: simon(dot)dobrisek(at)fe(dot).uni-lj(dot)si
Govorilne ure: Vsak četrtek ob 11:00 (soba BN204)

 


Izobrazba

Diploma (1990) – Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani, Slovenija
Magisterij (1994) – Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani, Slovenija
Doktrat (2001) –  Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani, Slovenija


Raziskovalna področja

  • govorne tehnologije
  • biometrija – (3D) razpoznavanje obrazov, razpoznvanje govorcev
  • umetna inteligenca, razpoznavanje vzorcev, obdelava signalov
  • tehnologije govorjenega jezika
  • pametni nadzorni sistemi

Članstva

  • IEEE
  • IEEE Computer Society
  • IEEE Signal Processing Society
  • International Association of Pattern Recognition – IAPR
  • International Speech Communication Association – ISCA

Kratek življenjepis

Simon Dobrišek je leta 1990 diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Leta 1994 je na isti fakulteti magistriral in leta 2001 še doktoriral na področju tehnologij govorjenega jezika. Od leta 1993 je zaposlen na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, kjer je trenutno docent na delovnem mestu asistenta in raziskovalca z doktoratom. Raziskovalno delo izvaja v Laboratoriju za umetno zaznavanje, sisteme in kibernetiko, ki ga vodi prof. dr. Nikola Pavešić. Leta 1996 je tri mesece gostoval in se izpopolnjeval v Laboratoriju za razpoznavanje vzorcev na Fakulteti za računalništvo Univerze v Erlangnu, in leta 1997 sedem mesecev na Oddelku za obdelavo naravnih jezikov na Fakulteti za informatiko Univerze v Hamburgu v Nemčiji.

Raziskovalno deluje predvsem na širšem področju tehnologij govorjenega jezika, razpoznavanja vzorcev, biometrije in umetnih inteligentnih sistemov. Posebno pozornost posveča razvoju inteligentnih govornih uporabniških vmesnikov in biometričnih nadzornih sistemov za ambientalne inteligentne sisteme. Posveča se tudi interdisciplinarnim raziskavam, ki segajo na področje kognitivne znanosti, jezikoslovja in glasoslovja ter varstva zasebnosti pri uporabi sodobnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Na omenjenih področjih je objavil originalne znanstvene, strokovne in poljudne članke. Redno tudi objavlja na različnih znanstvenih in strokovnih konferencah. Večkrat je sodeloval v radijskih in televizijskih oddajah. V tujini je izvedel vabljena predavanja na temo ambientalnih inteligentnih sistemov in biometrije.

V zadnjih desetih letih je bil vključen kot ključni raziskovalec v štirih nacionalnih in štirih mednarodnih projektih s področja razvoja biometričnih tehnologij in tehnologij govorjenega jezika ter s področja etike in pravnega urejanja uporabe nadzornih tehnologij. Trenutno je vodilni raziskovalec in partnerski nosilec na dveh evropskih projektih sedmega okvirnega programa s področja varnosti. Leta 2002 je prejel nagrado Sklada za nagrajevanje inovacij na področju usposabljanja, življenja in dela invalidov za “Samodejni bralnik časopisov za slepe in slabovidne”.